Kakav je uticaj elektromagnetnog zračenja telefona na organizam dece?

Kakav je uticaj elektromagnetnog zračenja telefona na organizam dece?

Ako imaš dete mlađeg uzrasta, verovatno ono već odavno zna da koristi mobilni telefon. Ali, da li je to uvek bezbedno i kakve to posledice ostavlja na organizam naše dece?

 

Naša deca odrastaju uz mobilne telefone

Ono što je za decu u prošlosti bila zvečka, za decu današnjice je, izgleda, mobilni telefon.

Naša deca već sa 3-4 godine umeju da koriste mobilni telefon, da dođu do onoga što im treba, neka znaju čak i da puste crtaće. Na internetu možeš pronaći brdo igrica za decu, počev od najmlađeg uzrasta, pa do adolescenata. U školi već odavno velika većina dece ima svoj telefon i ne okleva da ga nosi sa sobom.

 

 

Zašto je to tako?

Ne možemo menjati svet. On ima svoj razvoj i mi ga u najvećem delu pratimo, hteli mi to ili ne.

Postoji više razloga zbog kojih naša deca naveliko koriste mobilne telefone.

 

Jedan od njih je bezbednost

Nikome nije svejedno da svoje dete danas pošalje samo na trening, u školu, u vožnju bicikla, i to je činjenica. Iako bi neko možda rekao da je u pitanju preterana briga, svi znamo za zastrašujuće slučajeve i stradanja dece. Ipak, ne možemo ni da im namećemo svoje strahove, ograničavamo slobodu i vezujemo za sebe.

Zato biramo kompromis – naša deca sa sobom ponesu mobilni telefon i mi imamo mogućnost da proverimo da li su dobro, oni nas pozovu ako im je potrebna pomoć i to zaista mnogo olakšava stvari.

 

Drugi je nedostatak vremena

Činjenica je da čovek današnjice ima mnogo obaveza i neretko svoj posao donosi kod kuće. U takvim situacijama, radije odaberemo da detetu damo telefon, da se zabavi, dok mi završimo svoje obaveze.

Prednost ovakvog izbora je u tome što imamo mogućnost da pratimo šta naša deca gledaju, da proverimo da li je sadržaj primeren uzrastu i kontrolišemo ga.

 

Treći je taj što ne možete izolovati dete

Vladimir, jedan od naših korisnika PhoneChip-a, nam kaže da je pokušao da svojoj deci potpuno uskrati upotrebu mobilnih telefona. I on i supruga su uložili mnogo truda, mnogo vremena i – kada je njihov stariji sin napunio osam godina – odustali su.

Radi se o tome da je njihov sin imao problema da isprati ono o čemu deca u školi pričaju. Oni su razmenjivali iskustva sa igricama, pričali o stvarima koje su njemu potpuno nepoznate i dečak je imao problema da se uklopi.

Zato su ipak odlučili da popuste i odobre mu kontrolisanu upotrebu telefona. To zahteva još više vremena, kaže Vladimir, ali njegova deca sada ipak prate tokove i dele interesovanja sa svojim vršnjacima.

 

Razloga ima još dosta

I nema potrebe da ih sve navodimo – jasno je da živimo u eri mobilnih telefona i ta era utiče i na našu decu.

 

Međutim, koje rizike po zdravlje naše dece to nosi?

Digitalni uređaji koje koristimo (laptopi, tableti, mobilni telefoni) rade zahvaljujući elektromagnetnom zračenju – nevidljivom obliku energije koje je štetno po naše zdravlje.

Ovo naročito važi za decu.

 

Zašto je to tako?

Organizam naše dece je značajno drugačiji od organizma odraslih i na fizičkom i na hemijskom i na biološkom nivou.

Njihova tela su u razvoju. Hormone, enzimi, tkivo i način na koji njihove ćelije reaguju na toksine iz okoline – sve je to značajno drugačije nego kod odraslih.

Baš zato elektromagnetno zračenje ozbiljno utiče na njihove mlade organizme.

 

Šta treba da znate?

Online časopis ScienceDirect je još 2014. godine objavio zaključke uporedne analize većeg broja studija koje ispituju delovanje elektromagnetnih talasa na organizam dece.

Evo nekih od zaključaka:

  • Naša deca u većoj meri apsorbuju štetno zračenje nego odrasli.
  • Fetusi su još i više osetljivi nego deca.
  • Devojke i žene ne treba da nose mobilni telefon u blizini grudi.
  • Iako stručnjaci često skreću pažnju na štetnost elektromagentnog zračenja, javnost ovaj problem, izgleda, ne shvata dovoljno ozbiljno.
  • Dozvoljen nivo izloženosti štetnom elektromagnetnom zračenju treba da bude značajno povišen.
  • Digitalni uređaji nisu igračke. Možda jesu zabavni, ali definitivno nisu igračke.

 

 

Kada je u januaru 2015. “Forbs” preneo ove zaključke, javnost se uzburkala. Ipak, čini se da ova upozorenja ne shvatamo dovoljno ozbiljno.

Naša deca koriste laptopove, tablete, telefone vrlo često, a pritom su ti uređaji u direktnom dodiru sa njihovim telom.

Zračenje je najjače baš u situacijama kada nema ni najmanje razdaljine između tela naše dece i uređaja koji koriste.

Pored toga, vreme koje deca provode sa uređajima u rukama više uopšte nije zanemarljivo (istraživanja pokazuju da mladi već sada provode više od 5 sati dnevno u direktnom kontaktu sa svojim telefonom).

 

Zašto elektromagnetno zračenje više utiče na decu nego na odrasle?

Interesantno je znati da su se stručnjaci u većoj meri bavili ispitivanjem uticaja elektromagnetnih talasa na organizam odraslih.

To je verovatno zbog toga što je sa odraslima lakše izvesti istraživanje, ali u poslednjih desetak godina sve više jača svest o tome da naša prva briga treba da budu baš deca, jer su ona izložena delovanju ovih talasa u najkritičnijem periodu života, i to od samog početka njihovog postojanja.

I Svetska Zdravstvena Organizacija zastupa stav da je potrebno naročitu pažnju posvetiti baš ovom problemu.

Organizacija Nezavisnih Eksperata IEGMP (Independent Expert Group on Mobile Phones) objavila je studiju koja se bavi ispitivanjem uticaja mobilnih telefona na naše zdravlje i istakla da telo deteta, naročito njihov mozak apsorbuje veću količinu elektromagnetnog zračenja nego mozak odraslih.

U brojkama, to izgleda još strašnije – naša deca apsorbuju i do 60% više zračenja po kilogramu tela nego mi.

Stručnjaci kažu da je to najverovatnije zato što organizam naše dece sadrži veću količinu vode.

A baš zato što je telo naše dece u razvoju elektromagnetni talasi nanose njima veću štetu nego nama.

Elektromagnetni talasi prodiru i do koštane srži dece 10 puta više nego kod odraslih.

 

Posledice ćemo u punoj meri tek sagledati

Posledice štetnog elektromagnetnog zračenja na zdravlje i razvoj naše dece ćemo tek sagledati.

Ranije generacije nisu bile izložene delovanju štetnog zračenja u ovolikoj meri od samog začeća, pa ne možemo ni da pretpostavimo kakve će posledice naša deca sve osetiti u zrelom dobu.

Ipak, postoje zdravstveni problemi za koje sigurno znamo da postoji rizik:

  • Problem sa fertilitetom (plodnošću) u reproduktivnom dobu;
  • Promena i oštećenje DNK;
  • Elektro hipersenzitivnost (EHS);
  • Neurološke i psihološke smetnje;
  • ADHD (hiperaktivnost deteta);
  • Autizam;
  • Pa čak i gojaznost.

Zapravo, što je veća izloženost elektromagnetnom zračenju, to je više razloga za brigu.

 

Najznačajnije studije

Iako se istraživanje uticaja elektromagnetnog zračenja na decu tek intenzivira, već postoje brojne studije koje prate načine na koje su naša deca ugrožena.

Evo nekih od njih.

 

Nemačka

Još 2010. godine, istraživači su ispitivali više od 3000 dece iz različitih gradova Bavarije. Ispitanici su bili izloženi elektromagnetnom zračenju u trajanju od 24 sata i nakon toga je 5% adolescenata i čak 7% dece pokazalo promene u ponašanju. To znači da su se prvi efekti videli već nakon 24 sata. A naša deca su izložena elektromagnetnom zračenju kontinuirano i mnogo duže.

 

SAD

Sledeće, 2011. godine, ispitivano je dejstvo zračenja na fetuse i decu. Ovo istraživanje pokazalo je da su posledice ozbiljnije, što je mlađi uzrast onoga ko je zračenju izložen.

 

Međunarodna agencija za istraživanje raka

Koja je deo Svetske Zdravstvene Organizacije svrstala je elektromagnetno zračenje u zračenje koje je potencijalno kancerogeno po ljude, zbog istraživanja koja ukazuju na povezanost EMF-a i tumora mozga.

Istraživanja su vršena i u Australiji, Kini, na univerzitetima širom sveta i sve nas te studije opominju da izloženost naše dece elektromagnetnom zračenju itekako treba da bude razlog da se zabrinemo.

 

 

 

Kako da se borimo protiv ove opasnosti?

Kao što rekosmo – ne možemo menjati svet. Mobilni telefoni su postali sastavni deo naših i života naše dece.

Ne možemo ih izolovati, niti im možemo uskratiti sve prednosti koje moderna tehnologija pruža.

Ipak, ono što treba da uradimo je da štetni uticaj elektromagnetnog zračenja svedemo na minimum i na taj način pokušamo da im omogućimo zdrav razvoj i odrastanje.

Kontroliši vreme koje tvoja deca provode pored telefona i potraži zaštitu PhoneChip-a kako bi znao da su tvoja deca što bezbednija.

Više o PhoneChip-u i njegovom dejstvu saznaj ovde.

U međuvremenu, razmisli, koliko tvoja deca provode vremena uz svoj telefon i šta činiš da ih zaštitiš od posledica?

Poruči svoj PhoneChip
Poruči svoj PhoneChip