O nama

O nama

Moj put istraživanja

 

Poslednjih 20-tak godina sam zbog svojih ličnih interesovanja ka zdravijem i ispunjenijem životu tražio rešenja i različite veze između nauke, psihologije, zdrave ishrane,... uopšteno zdravog načina života i svega što nas u tome ometa.

Jedna od tema koja me je stalno mučila je da li zračenje telefona, wi-fi rutera i laptopova loše utiče na moje zdravlje, jer su oni deo moje svakodnevnice.

U nekom periodu sam prvo koristio, pejdžer, pa prve mobilne telefone, pa slušalice sa kablom, pa bluetooth slušalice, pa spikerfon kao način komunikacije - da bi što više udaljio telefon od glave.

Moja rođaka je naš poznati onkolog sa više od 40 godina iskustva iz te oblasti. Ima svoju privatnu kliniku i stalno se edukuje na tu temu. Dosta sam pričao sa njom oko nuspojava EMF zračenja, ali ni ona nije mogla da mi da tačan odgovor. Govorila je da za sve te stvari treba da prođe dugo vremena (barem 10-tak godina konstantnog merenja i praćenja) da bi se utvrdilo da li postoje štetni uticaji na čoveka i okolinu zato što se nikad ne gleda kratkoročni efekat, već dugoročni efekti na organizme.

Ali isto tako je rekla da je malo verovatno da će svetlost dana ugledati pravi podaci, jer je pitanje kome je to u interesu. Istorijski se pokazuje da je česta pojava da je interes profitne pohlepe ispred očuvanja planete i zdravlja ljudi.

U svakom slučaju, rođaka me je podržala u razmišljanju da ne držim telefon dugo na glavi i da ga što je duže moguće ne dajem svojoj deci.

Kasnije sam izučavao razne metode detekcije štetnosti elektromagnetnog zračenja i tad su stidljivo počela da isplivavaju istraživanja, jer su uvek bila ometana od strane mainstream medija.

Pričao sam sa svojim kolegama sa elektrotehničkog fakulteta, pregledavao svoje stare knjige, spise i ono šta smo sve učili iz te oblasti. Problematika zaštite od elektromagnetnog smoga je u tome što u ovom trenutku ta tema spada u granično polje nauke, odnosno polja koja se tek istražuju i koja predstavljaju avangardu. I dalje je fokus na kratkoročnim efektima, a u stvari su dugoročni efekti ti koju su bitniji i pogubniji po zdravlje i funkcionisanje čoveka.

Pošto nisam tačno znao u mom istraživačkom putu na kakve proizvode da usmerim fokus, viđao sam razne tipove zaštita i dosta prevara, od raznih nalepnica do raznih drugih neistraženih i nedokazanih (ili slabo dokazanih) proizvoda. Poenta mi je bila da nađem proizvod koji dokazuje biološki efekat na naš organizam. Nisu mi bili dovoljni samo radiestezijski testovi.

Nipošto nisam želeo da se bavim prodajom lažne nade i ideja da će nešto da štiti, a da u to ni sam nisam potpuno siguran. Kako sam perfekcionista i skeptičan po karakteru, tražio sam dlaku u jajetu.

2015. godine sam došao u kontakt sa švajcarskim proizvodima i naučnim istraživanjima koja ih prate. To mi je dalo nadu.

Tek kada sam se ja lično uverio, kao i moji prijatelji i porodica da proizvodi besprekorno rade i štite, tada odlučujem da pomognem i drugima.

Za sve to vreme sam i dalje pratio naučna istraživanja, testove, pričao sa stručnjacima iz te oblasti i izvodio sopstvene zaključke. Iz svog tog iskustva, verujem da je PhoneChip po meni jedan od najefikasnijih načina zaštite od elektrosmoga, posebno što je kombinacija dva tipa tehnologija - i kao takav, jedinstveni proizvod u svetu. Isto tako verujem da će u budućnosti postojati više ovako dobrih proizvoda, kvalitetnih dokaza, preciznijih merenja, kao i praktičnih veza graničnih polja nauke.

Možda smo u ovom trenutku mi kao firma pioniri u ovoj oblasti, a znam da neko ko uvodi novine obično na početku bude verbalno napadnut, pa zatim ismevan, a tek na kraju ljudi prihvate nove ideje od kojih posle i sami imaju koristi.

 

Polako, ali sigurno se sve više pojavljuje informacija i istraživanja o štetnosti elektromagnetnog zračenja. 

 

Zoran Opsenica,
EMF consultant

 

Poruči svoj PhoneChip
Poruči svoj PhoneChip