3 načina da zaštitiš svoju bebu od štetnog zračenja bebi alarma

3 načina da zaštitiš svoju bebu od štetnog zračenja bebi alarma

Svi mi koji imamo decu smo prošli kroz to.

Dok god je beba mala, imaš stalni osećaj odgovornosti. Budiš se da proveriš da li je dobro, znaš i na koju se stranu radije okreće dok spava, trgneš se na svaki zvuk i brineš zbog mnogih stvari.

Među nama verovatno nema onog ko nije čitao o SIDS-u (Sudden Infrant Death Syndrome) i ko nije posle toga u mnogo navrata proveravao bebu čak i dok spava.

U tom periodu – bebi alarmi su dragoceni! I stvarno nam olakšavaju svakodnevicu.

Ipak trebalo bi i da se zapitamo koliko su oni bezbedni.

A potpuno bezbedni sigurno nisu.

 

Koje vrste bebi alarma postoje?

 

Bebi alarme još nazivaju i bebi monitorima, iako nešto ređe.

Prilikom izbora bebi alarma, primetićeš da postoje dve osnovne grupe:

 

  1. Audio bebi alarm – prenosi samo zvuk;
  2. Bebi alarm sa monitorom – prenosi i zvuk i video pomoću kojih pratiš bebu.

 

Kada je domet ovih bebi alarma u pitanju, i jedan i drugi tip pokrivaju sličnu razdaljinu (od 30 do 50 metara u zatvorenom, zbog zidova kao prepreka i između 250 i 300 metara na otvorenom).

Osnovna razlika je, naravno, u tome što prvi tip emituje samo zvuk i cena mu je pristupačnija.

Drugi tip, bebi alarm sa monitorom ti, pored zvuka, prenosi i video zapis, pa kad se beba rasplače, odmah možeš pogledati šta se tačno dešava u njenoj sobi.

Međutim, dok listaš sajtove i razmišljaš o tome koji ćeš bebi monitor kupiti, obrati pažnju.

Situacija je uglavnom ovakva – u specifikacijama proizvoda ćeš naći gotovo sve podatke o bebi alarmu koji razmatraš (tip baterije, dužina trajanja, domet, težina, dimenzije...), ali vrlo često nećeš naći podatke o frekvenciji na kojoj alarm radi.

A signali se nekako moraju prenositi i izvestan nivo elektromagnetnog zračenja mora biti emitovan.

Jednostavno, svaki bebi monitor koristi radio frekvencije za prenos zvuka i videa od monitora do jedinice koja je kod roditelja i prima te signale.

Različiti modeli bebi alarma emituju različite nivoe radio talasa, a tvrditi da oni ne nose potencijalni rizik za zdravlje vaše bebe je potpuno neodgovorno.

 

 

 

 

Koje opasnosti sa bebi alarmom unosimo u kuću?

 

Bebi alarme ne stavljamo daleko od bebe, baš naprotiv. Uglavnom su blizu, pored glave, odmah pored kreveca, sasvim uz njih.

Istraživanja pokazuju da bebi alarm koji postavimo na metar udaljenosti (ili još manje) od bebinog kreveca emituje skoro isti nivo zračenja kao toranj za mobilne telefone udaljen 150 metara.

Većina modernih bebi monitora koristi DECT ili FHSS tehnologiju za prenos signala, a one funkcionišu na frekvencijama u rasponu od 1.89 GHz do 2.4 GHz.

Ovo su iste frekvencije elektromagnetnog zračenja koje koriste mikrotalasne pećnice i WiFi ruteri.

Bebi monitori su stalno uključeni i stalno emituju signal, u neposrednoj blizini bebe koja se tek razvija. Izvestan nivo EMF zračenja se emituje čak i kada je alarm u režimu mirovanja.

 

Koje su moguće posledice?

 

Iako nam deluju prilično bezopasno, audio i video bebi alarmi ipak nose rizike, a ti rizici nisu nimalo zanemarljivi.

Stručnjaci sve češće upozoravaju na neke od ozbiljnih zdravstvenih posledica:

 

  • uticaj na razvoj mozga bebe (nepotpun ili usporen razvoj);
  • poremećaj ritma spavanja;
  • negativan uticaj na imuni sistem;
  • negativan uticaj na razvoj reproduktivnog sistema vaše bebe.

 

Zašto su naše bebe toliko osetljive na zračenje?

 

Postoje dva ključna razloga za ovo:

 

  1. Koža i lobanja tvoje bebe su delikatnije i tanje nego kod odraslih. Priroda je to tako uredila da bi bio omogućen razvoj mozga, koji treba da traje do 20. godine života, kada smatramo da je nastupio puni razvoj deteta.
  2. Bebe su u konstantnom razvoju. Sigurno znaš koliko je velika razlika između bebe od tri meseca i bebe od šest meseci. Naši mališani se ubrzano, intenzivno razvijaju, upijaju i njihov mozak je izuzetno osetljiv na sve spoljašnje uticaje, pa samim tim i na elektromagnetno zračenje.

 

Utvrđeno je da bebin mozak apsorbuje daleko veću količinu zračenja nego što je to slučaj sa desetogodišnjacima, i još značajnije veću u odnosu na mozak odraslih.

 

 

 

 

Zbog tog ubrzanog razvoja dečjeg mozga, čak i mala izloženost elektromagnetnom zračenju može da ima ozbiljne dugoročne posledice.

Najlakše je ispratiti i regulisati kratkoročne posledice, ali dugoročne su one koje treba najviše da nas brinu.

 

Elektromagnetno zračenje je promenilo naše živote

 

Promene u okruženju i u načinu života danas u odnosu na pre samo deset godina su ogromne. Bebe se rađaju isto kao i oduvek, ali danas, bebe dolaze u jedno potpuno drugačije okruženje.

Postoje studije koje jasno beleže dramatičan porast broja dece sa autizmom u poslednjih dvadeset i više godina. U periodu od 1960. do 1970. u SAD-u je zvanično zabeleženo 2 do 4 slučaja dece obolele od autizma na ukupno 10.000 dece. Do 2002. godine, procenjeno je da je broj dece koja se bore sa autizmom porastao na čak 6 do 7 na ukupno 1.000 dece!

Svakako, mnogo se toga promenilo u tih tridesetak godina, od preciznije dijagnostike, do detaljnijih pregleda i posvećivanja veće pažnje zdravlju svakog deteta, ali je nemoguće ne primetiti da je u ovih 30 godina ipak najviše promenjeno okruženje u kojem živimo.

Broj bežičnih uređaja i količina zračenja neprekidno i vrtoglavo raste i to ostavlja posledice i na bebe koje tek dolaze na ovaj svet.

 

Kako da zaštitimo bebu od štetnog zračenja bebi alarma?

 

Da bismo potpuno zaštitili našu bebu od štetnog zračenja, verovatno bismo morali da promenimo planetu iz korena. Da prestanemo da koristimo mobilni telefon, laptop, da isključimo WiFi i eventualno se odselimo na neku udaljenu planinu.

Samo što to nije uvek izvodljivo, a bebi alarmi nam ipak stvarno pomažu i olakšavaju dan. Briga o maloj bebi je stresna sama po sebi, imamo pravo da je sebi olakšamo koliko možemo.

Ipak, ako opciju sa selidbom u pustinju ili na planinu smatraš neprihvaljivom, postoji nekoliko drugih, izvodljivijih stvari koje možeš da uradiši i što više zaštitiš svoju bebu.

 

Evo koje opcije imaš:

 

1. Pronađi bebi alarm koji emituje što niži nivo zračenja (alarmi koji rade u rasponu od 35 do 50 MHz).

 

Ovi alarmi koriste analognu frekvencijsku modulaciju (kao kod FM radija). Ovo, naravno, ima svoju cenu. Ovakvi bebi monitori su bezbedniji, ali kvalitet signala je niži i primetićeš neke od problema kao što su audio i video prenos lošijeg kvaliteta, slabljenje kvaliteta signala, prekid veze kada se između alarma kod bebe i jedinice kod roditelja pojavi zid.

Ipak, u poslednje vreme proizvođači ubrzano unapređuju svoje digitalne modele bebi alarma, tako da možeš da pronađeš i modele kod kojih prelaziš sa niskofrekventnih audio modova rada na visokofrekventne video prenose, u zavisnosti od toga kako ti u kojem trenutku zatreba.

 

2. Udalji bebi alarm što je moguće više od kreveca

 

Preporučljiva razdaljina je najmanje 1,8 metara dalje od mesta na kojem beba spava.

Već smo pomenuli da na udaljenosti od 1 metra ili manje, bebi monitor emituje skoro isti nivo zračenja kao kada smo na 150 metara udaljeni od telekomunikacionog tornja.

 

3. Na bebi alarm postavi PhoneChip

 

PhoneChip je jedina naučno-medicinski dokazana zaštita od štetnog elektromagnetnog zračenja. U pitanju je švajcarski proizvod u obliku okrugle metalne pločice koja se postavlja na izvor zračenja (u ovom slučaju na bebi alarm, ali može da se postavi i na telefon, tablet, WiFi ruter,...).

Najbolje bi bilo da po jedan PhoneChip postaviš na obe jedinice (i onu koja je kod roditelja, i onu koja je kod bebe), ali neka minimum predostrožnosti bude to da jedan PhoneChip zalepiš na jedinicu koja ostaje kod bebe.

Tako će čip sprečiti štetan uticaj elektromagnetnog zračenja i do 98% koje dolazi od bebi alarma i mališan će biti zaštićen

 

 

 

 

Smanjimo štetno zračenje u okruženju naših beba

 

Razmislimo ovako. Pre samo dvadeset godina, bebe su rasle bez bežičnih uređaja.

Nisu ih uspavljivale pesmice sa YouTube-a, nisu im prve igračke bili tableti, mame nisu stalno sa sobom nosile mobilne telefone. To je bio potpuno drugačiji način odrastanja.

Danas je život prosečne bebe mnogo drugačiji.

Ona odmah prelazi u sredinu ispunjenu zračenjem.

Šta prvo uradimo kada vidimo tek rođenu bebu? Fotografišemo je mobilnim telefonom. Snimamo njen napredak. Uspavljujemo je umirujućim snimcima sa interneta. Postavljamo bebi alarm pored kreveca.

I to se neće promeniti, to je sada tvoj način života i način života svih nas.

Ali ako već to ne možemo da promenimo – uradimo ono što možemo.

Obrati pažnju, udalji bebi monitor od svoje bebe, koristi PhoneChip na svim uređajima i potrudi se da stvoriš što zdraviju sredinu za svoju porodicu.

PhoneChip možeš naručiti ovde, a ukoliko želiš detaljnije da se informišeš o tome kako tačno radi i o istraživanjima koja potvrđuju njegove efekte, više o njemu saznaj na ovoj stranici.

 

Poruči svoj PhoneChip
Poruči svoj PhoneChip