Ovo obavezno pročitaj pre nego što detetu daš tablet u ruke

Ovo obavezno pročitaj pre nego što detetu daš tablet u ruke

Ako živiš u Beogradu i imaš dete koje ide u treći, četvrti, peti ili šesti razred osnovne škole, onda te je vest da će dobiti besplatni tablet verovatno obradovala.

Sprema se 67.592 besplatna tableta za naše osnovce i to je stvarno sjajna vest.

Ali je i još jedan povod da budemo oprezniji.

 

Klinci se sve više vezuju za elektronske uređaje

I ne, ovo nije još jedna priča o tome kako se deca sve manje druže, mada i to jeste problem današnjice.

Ovo je priča o problemu elektromagnetnog zračenja čije su posledice još i gore.

 

 

Korišćenje tehnologije u nastavi sve više postaje neophodno

A i više je nego korisno. Od prelaska na čuvenu online nastavu, otvorile su se brojne mogućnosti i ne možemo baš da kažemo da naša deca samo gube vreme za tabletima i telefonima.

U poslednjih godinu dana oni se sve više bave kvizovima, rešavaju zadatke koji im nastavnici šalju, pregledaju prezentacije, učestvuju u različitim grupama, na različitim platformama...

I to jeste sjajno.

Način na koji generacije naše dece uče se značajno promenio i mi smo uvek tu da to ispratimo.

Ali treba da imamo u vidu i posledice.

 

Gde su elektronski uređaji, tu je i elektromagnetno zračenje

Elektromagnetno zračenje je naziv za energiju koju elektromagnetni talasi prenose kroz prostor.

Ova vrsta zračenja stvara oko nas nešto što nazivamo EMF – elektromagnetno polje i to polje emituju brojni električni uređaji koje koristimo.

Svake četiri godine, elektromagnetno polje oko nas se uveća za četiri puta, a od Drugog svetskog rata do danas je količina EMF-a oko nas porasla oko 100 puta. Nije teško pretpostaviti neverovatnu brzinu širenja ovog tipa zračenja u našem svakodnevnom životu.

 

Vrste EMF zračenja koje emituju elektronski uređaji

Postoje dve vrste zračenja koje emituju elektronski uređaji.

Prva vrsta zračenja (ELF) uključuje nejonizujuće zračenje u rasponu od 1 Hz do 300 Hz, pod njom podrazumevamo zračenje koje je vrlo nisko na skali elektromagnetnog spektra. Ono se meri Gausima ili mili Gausima (G ili mG), a nastaje usled napajanja i funkcionisanja same elektronike u uređaju.

Međutim, u trenutku kada tvoje dete svoj tablet ili mobilni telefon poveže na Wi-Fi internet, emituje se dodatni oblik EMF zračenja koje se zove radiofrekvencijsko ili RF zračenje. To je vid prenosa energije putem radiotalasa. RF signali se mere u voltima po metru (V/m), prenose se na mnogo različitih frekvencija i različitim intenzitetom.

 

 

Važno je misliti dugoročno

I tu je najveća zamka čitavog problema sa elektronskim uređajima i njihovim korišćenjem.

Od kratkotrajnih posledica mi najčešće možemo samo da primetimo zagrevanje tkiva. Našem detetu se zagreva uvo kada dugo razgovara telefonom ili se zagreva deo tela na koji naslanja tablet ili laptop.

To zagrevanje nije samo posledica zagrevanja uređaja i prenosa termalne energije, već je posledica prolaska elektromagnetnih talasa kroz tkivo. Na sličnom principu se zagreva hrana u mikrotalasnoj pećnici.

A to se ipak ne čini tako strašnim.

Dugoročne posledice se pokazuju mnogo kasnije, u godinama koje nam dolaze.

Njih sada ne vidimo, pa nam je teško da ih shvatimo ozbiljno u onoj meri u kojoj je to potrebno.

A one su, zapravo, mnogo ozbiljnije i o njima se skoro uopšte ne priča u medijima. Možda je razlog to što bi širenje te priče u javnosti imalo negativan uticaj na dalji eksplozivni razvoj i prihvaćenost novih bežičnih tehnologija i telekomunikacionih usluga.

Skreće se pažnja sa dugoročnih na kratkoročne posledice koje su banalizovane na nivo termalnih efekata, tj zagrevanja tkiva koje se predstavlja kao potpuno bezopasno i izražava se kroz SAR merne jedinice.

 

Zašto treba da brinemo?

Ma koliko da nas zaslepljuju reklame o najnovijim telefonima, sjajnim kamerama, zabeleženim trenucima i neponovljivom grafikom, u poslednjih nekoliko godina se ipak odnos javnosti prema ovoj vrsti zračenja sve više menja.

I sve više stižu upozorenja o opasnostima kojima smo mi i naša deca izloženi zbog sve veće vezanosti za elektronske uređaje.

Kada je 2017. godine dugogodišnji savetnik Svetske zdravstvene organizacije i poznanti stručnjak za rak, dr Antoni Miler jasno definisao svoje stavove u vezi sa ovim zračenjem, ta vest je odjeknula širom sveta, ali samo u naučnim krugovima.

Ovaj stručnjak svetskog glasa je još tada jasno upozorio javnost da je dokaza o tome da je elektromagnetno zračenje štetno i, pre svega, kancerogeno i tu činjenicu više ne smemo ignorisati.

Zašto u glavnim medijima to ni danas nije jedna od najvažnijih tema, ostaje otvoreno pitanje.

Ali jedno je sigurno.

Tvrdnje ovog doktora potkrepljene su ponovnom analizom podataka do kojih su došli kanadski naučnici, a koji govore o povećanom riziku od nastanka glioma, meningioma i tumora parotidne žlezde zbog povećanog prisustva ovog zračenja.

Pored toga, doktor je skrenuo pažnju i na francusku internacionalnu CERENAT studiju koja dokazuje povezanost između korišćenja mobilnog telefona i nastanka tumora na mozgu, kao i na istraživanja američke institucije Nacionalni toksikološki program na temu povezanosti korišćenja mobilnog telefona i pojave raka kod dece i odraslih.

Međunarodna agencija za istraživanje raka je, kao deo Svetske zdravstvene organizacije, 2011. klasifikovala RF zračenje kao moguće kancerogeno, a švedska sveobuhvatna studija jasno govori o tome da intenzivno korišćenje mobilnih telefona, naročito pre dvadesete godine života, kroz vreme povećava rizik od nastanka tumora na mozgu.

Svaki put kada naše dete uzme svoj novi tablet u ruke, ovi rizici su aktivirani.

 

Ali to nije sve

Rak kao posledica korišćenja Wi-Fi-a je samo jedna u nizu mogućih posledica. Spisak načina na koji korišćenje elektronskih uređaja utiče na zdravlje nas i naše dece je ipak mnogo duži.

I sve češće čujemo upozorenja da je izloženost dece zračenju neophodno što pre smanjiti.

Situaciju dodatno pogoršava to što su deca još uvek pojedinci u razvoju. Tvoje je dete mnogo podložnije spoljašnjim uticajima i na njega sve što ga okružuje utiče intenzivnije nego na sve nas.

A dete je izloženo ovom tipu zračenja gotovo konstantno u toku dana, pa čak i dok spava.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article 1

 

Do danas nisu pobrojane sve moguće posledice

Dok stručnjaci upozoravaju, predlažu da škole ne koriste Wi-Fi, dok sve više i sami postajemo svesni da toliko zračenje ne može biti bez posledica – konačan spisak mogućih opasnosti još uvek ne znamo.

Studija ima sve više, istraživanja se vrše, ali to može biti tek vrh ledenog brega.

 

Telesno zdravlje naše dece je ugroženo

Do sada je potvrđeno da Wi-Fi izaziva oksidativni stres tako što povećava produkciju slobodnih radikala. Ovo dalje vodi do oštećenja ćelijskih struktura i promena u dečjem DNK.

Studije pokazuju da RF elektromagnentno zračenje koje emituju Wi-Fi uređaji može dovesti i do degenerativnih oboljenja, nižeg nivoa testosterona, ubrzanog izumiranja ćelija, sve izazvano zagrevanjem tkiva i oksidativnim stresom.

Slično je i sa ženskim reproduktivnim organima. Zračenje Wi-Fi uređaja dovodi do smanjenja produkcije estrogena i progesterona, što kasnije ima za posledicu smanjenje plodnosti naših devojčica u odraslom dobu.

 

Zračenje utiče na mozak naše dece

Elektronski uređaji i njihova sve veća upotreba se sada već jasno dovode u vezu ne samo sa telesnim problemima, već i sa problemima na intelektualnom i psihološkom nivou. Studije rađene na životinjama su pokazale povećanje oksidativnog stresa u cerebralnom korteksu životinja i potvrdile uticaj na aktivnosti mozga.

Evo samo nekih od problema koji se povezuju sa zračenjem koje nas okružuje:

  • anksioznost;

  • poremećaji spavanja;

  • problemi sa koncentracijom;

  • hipersenzitivnost;

  • poremećaji ponašanja.

 

Pratimo razvoj naše dece

Izloženost zračenju se neminovno povećava i biće sve veća u godinama koje dolaze.

To sigurno ne možemo da izbegnemo.

Pored toga, učenje preko tableta ili telefona ima mnogo prednosti. Dinamičnije je, bliže detetu, često i mnogo uzbudljivije i naš zadatak ne može da bude to da deci koja otkrivaju svet to uskratimo.

Ne želimo da naše dete pati, bude izdvojeno ili propušta prilike za razvoj.

Zato, ako tvoje dete ove godine u školi dobije novi tablet – podrži ga.

Aktivirajte ga zajedno, ispitajte njegove mogućnosti, družite se, uživajte.

I preduzmite sve mere opreza.

Potrudi se da zaštitiš dete koliko je god to moguće.

 

 

Šta sve možeš da uradiš?

Iako se verovatno čini da je borba protiv elektromagnetnog zračenja borba protiv vetrenjača – nije baš tako.

Postoje stvari koje možemo da preduzmemo, smanjimo nivo zračenja i zaštitimo dete.

Evo 6 jednostavnih načina koje će povećati nivo bezbednosti u vašoj kući.

 

1. Navikavaj dete na oprez

Uči ga da elektronske uređaje koristi sa oprezom i da im pristupa sa odgovornošću.

Kad god možeš, poveži ih kablom, neka koristi standardne slušalice sa žicama i neka se količina korišćenja Wi-Fi konekcije svede na minimum.

I neka dete zna da mu taj uređaj ne donosi samo dobrobit.

 

2. Neka dete udalji tablet od glave i tela

Deca su navikla da lice maksimalno približe tabletu, telefonu ili bilo kom drugom uređaju, traže najlakši put i to je prirodno.

Nauči dete da je za njega mnogo zdravije da zadrži fizičku distancu. Ovo je bolje za njega ne samo zbog zračenja, već i zbog vida i pravilnog držanja leđa.

Tablet može da stoji i u futroli, na postolju sa tastaturom. To je svakako bolje nego da ga dete drži skroz blizu licu.

 

3. Postavi PhoneChip i na detetov tablet i na ruter

PhoneChip je vrlo jednostavan i efikasan način da zaštitiš dete od štetnog zračenja tableta, laptopa, telefona…

Švajcarska ima dugu tradiciju odgovornog odnosa prema javnom zdravlju, prva je na svetu stopirala uvođenje 5G mreže, a od nje nam dolazi i ovaj čip za zaštitu koji postoji preko 20 godina na švajcarskom, a kasnije i na svetskom tržištu još od pojave prvih mobilnih telefona. Cena je vrlo pristupačna, a čip nema rok trajanja, može se koristiti dugi niz godina.

Postavi ga na detetov tablet (ili drugi uređaj koji dete koristi) kako bi se eliminisale štetne posledice zračenja, a idealno bi bilo da ga dodaš i na ruter.

Kada postaviš PhoneChip na tablet koji koristi tvoje dete, elektromagnetno polje čipa menja elektromagnetno polje tableta i neutrališe njegovo štetno delovanje i do 98%. On ne eliminiše zračenje, jer da je to tako, uređaji tako ne bi mogli da rade. On ga samo menja tako da nema štetne efekte po telo i više liči na prirodno elektromagnetno zračenje na koje smo navikli.

 

 

4. Premesti ruter na bezbedniju udaljenost

Preporučuje se da dete od rutera bude udaljeno najmanje 2 metra, a idealno bi bilo ako ga možeš skloniti što dalje, u drugu prostoriju.

I ono što sigurno već znaš – isključi ruter kad ne koristite net, naročito dok spavate.

Znamo da ume da bude naporno stalno misliti na to, ali kad se jednom navikneš – postane rutina.

 

5. Ili još luđe – vrati se na žice

Ovo je malo ekstremniji pristup, ali ipak stoji kao opcija.

Gde god i kad god je moguće, umesto Wi-Fi konekcije, odaberi stari dobri kabl i uređaj poveži na taj način.

 

6. Ograniči vreme koje dete provodi za tabletom ili računarom

Čekaju ga kvizovi koje je učiteljica postavila, pa novi snimak omiljenog jutjubera, pa se odatle lako odšeta i do nove igrice, samo da je proba.

I dok se okreneš – nekoliko sati za tabletom prođe za čas.

Ovde je jedino rešenje da se uvede ograničenje i ukupan broj provedenih sati svede na razumnu meru.

Jer dete možda ne zna, ali mi svi znamo – biće mu super i kad ostavi tablet.

Dečja je mašta ipak moćnija od svih ograničenja.

 

Brinimo o deci

I dok se spremaš za novu školsku godinu, kupuješ knjige, sveske i ranac, preporučujemo da na spisak stvari koje treba pripremiti dodaš i opcije za zaštitu od štetnog zračenja.

Za sve roditelje koji žele jednostavno i efikasno da zaštite svoju decu od štetnog elektromagnetnog zračenja obezbedili smo promo kod sa popustom od 10% za kupovinu PhoneChip zaštite do 30. septembra.

Promo kod važi za kupovinu jednog ili više PhoneChip-ova i dodaje se na već postojeći količinski popust.

U formi za poručivanje koju možeš videti ispod ovog teksta će se nakon odabira količine proizvoda pojaviti polje "promokod" u koje treba da uneseš promo kod TABLET21 kako bi ostvario željeni popust.  

Cene

1 x PhoneChip - 2490 din
(2490 din / komad)

2 x PhoneChip - 4680 din
(2340 din / komad)

3 x PhoneChip - 6570 din
(2190 din / komad)

4 x PhoneChip - 8360 din
(2090 din / komad)
- Uštedi 19%

5 i više PhoneChip-ova - 1990 din po komadu
(1990 din / komad)
- Uštedi 25%

Dostava je BESPLATNA za sve porudžbine bez obzira na iznos

Dostupno u više boja

Phonechip

Popuni formular i poruči PhoneChip

Boja Količina
Black
Silver
Gold
Izaberi količinu za boju koju želiš.
Poruči svoj PhoneChip
Poruči svoj PhoneChip